Museum

Behalve dat het museum een eerbetoon wil zijn aan de Geallieerde vliegeniers die voor onze vrijheid hun leven offerden, geeft de permanente tentoonstelling een indruk van de technische kant van de Luchtoorlog 1940-1945. De Luchtmachten van Engeland, Canada, Australië, Amerika en Duitsland brachten veel verschillende typen vliegtuigen in de luchtstrijd. Van diverse toestellen die in de Achterhoek -maar ook daarbuiten- zijn neergestort, ziet u in onze expositieruimte onderdelen zoals vliegtuigmotoren, propellers, landingsgestellen, stukken vleugels, zuurstoftanks en cockpit-instrumenten. Ook ziet u onderdelen die zich tijdens het neerstorten aan boord bevonden zoals vlieguitrusting, navigatiemateriaal (vliegerkaarten), persoonlijke uitrustingsstukken van vliegeniers, boordwapens, vliegtuigmunitie en radio-installaties.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land ongeveer 6500 vliegtuigen neergestort; hiervan kwamen er circa 400 in de Achterhoek terecht. 90% van wat u in ons museum ziet is sinds 1972 door ons opgegraven, de rest komt uit particulier bezit.
Van veel toestellen die opstegen in Engeland en Duitsland zijn de crashplaatsen nog steeds niet bekend, terwijl vaak ook de bemanningsleden nog als vermist te boek staan.
Behalve dat de AVOG wil meehelpen deze z.g. vermistenlijsten in te korten, wil zij vooral een stuk geschiedenis van de Achterhoek bewaren voor de toekomst.
In het museum wordt ook doorlopend de film: “De Luchtoorlog herleeft” (eigen productie) vertoond. Ook deze film geeft een globaal overzicht van de Luchtoorlog 1940-1945 boven Europa en specifiek boven “De Achterhoek” en is bedoeld als introductie voorafgaand aan het bezichtigen van de geëxposeerde vliegtuigonderdelen en andere tentoongestelde voorwerpen.

Nr. 11 Parts vitrine Newsome ACM 013
Nr. 12 Spitfire parts Harvey 2
Nr. 13. Spitfire parts Harvey Cockpit ACM 008
Nr. 14 Geschutskoepel B-24 IMG_0437